Klassiek in en om Breda

Landgoed Ulvenhart Diner Concert - Matthieu Idmtal

Donderdag 29 Augustus 2019

18.30 uur, Landgoed Ulvenhart, Heistraat , Ulvenhout (Alphen/Chaam)

Ulvenhart DinerConcert met Matthieu Idmtal


Matthieu Idmtal is een poëet aan het klavier. Met uiterst beheerste pianissimo’s dwong hij zijn publiek de adem in te houden, waarbij geen enkele noot oppervlakkig klonk. Wanneer hij zijn reis vervolgde met Chopin maakte hij indruk door zijn ontegensprekelijke talent voor lyrische frases, en een spontaniteit die deed denken aan de grootmeesters aan het begin van de twintigste eeuw. Een romanticus pur sang.’

De jonge maestro neemt het publiek mee in een aangrijpende muzikale ervaring.

Pianist Matthieu Idmtal blinkt uit door zijn ontegensprekelijk talent voor lyrische frases, en zijn spontaniteit die doet terug denken aan de grootmeesters uit het begin 20e eeuw. Zijn markante persoonlijkheid werd opgemerkt op diverse concoursen in binnen-en buitenland waar hij vaak met de eerste prijs aan de haal ging. Inmiddels maakte hij zijn opwachting in zalen als Bozar, De Handelsheurs, Flagey, De Singel, De Bijloke? en maakte hij deel uit van festivals als het Klarafestival, Festival Musiq’3, Gentse Vleugels, Brussels Chopin Day? Zijn opleiding volgde hij voornamelijk bij de Ukrainse pianist Vitaly Samoshko. Een gouden greep van van Matthieu om pianowerken van Alexander Skriabin (18721915) op CD te zetten.

U kunt reserveren door telefonisch contact op te nemen via 076 — 561 60 89 of door te mailen naar reserveringen@ulvenhart.nl.
€ 62,50 p.p. incl. entree, aperitif, concert, diner, wijnarrangement en café complet.

Kapelconcert Bovendonk - Jan-Willem Rozenboom, piano

Woensdag 4 September 2019

20.15 uur, Kapel Bovendonk, Hoeven

Kapelconcert: Jan-Willem Rozenboom opent de serie met een pianoconcert

Het vierde seizoen van de kapelconcerten van Stichting Cultuur Oudenbosch gaat positief van start. De zeer bekende Brabander Jan-Willem Rozenboom zal op woensdag 4 septemberhet seizoen openen met een theatercollege over Schubert op de eigen vleugel van de stichting.

Net voor de zomer kreeg de Stichting Cultuur Oudenbosch de beschikking over een eigen vleugel. Een weldoener uit de gemeente heeft daarmee een forse injectie in de concertserie gegeven. Bij pianoconcerten is de huur van een goede vleugel een aanzienlijke kostenpost, die over het algemeen niet door de kaartverkoop wordt terugverdiend. De aanschaf van de vleugel maakt concerten met piano door vooraanstaande musici nu financieel wel mogelijk.

Voor dit eerste concert benaderde het bestuur Jan-Willem Rozenboom, in het dagelijkse leven bekend als de vaste pianist, componist en producer van zanger Guus Meeuwis. Minder bekend is dat Rozenboom ook een van de meest getalenteerde klassieke pianisten van Nederland is. Hij studeerde in 2000 cum laude af aan het Brabants Conservatorium en voltooide in 2003 de masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Na zijn succesvolle tournee met de Goldbergvariaties brengt hij nu een theatercollege over Schubert, de eerste Romantische componist. Jan-Willem vertelt over de muziek, de componist en vooral waarom hijzelf de muziek zo mooi vindt en maakt daarmee dit concert tot een intieme muzikale beleving. Op het programma staan onder meer Impromptus op. 90, Wanderer-Fantasie, enkele Deutsche Tänze en liederen door Lizst bewerkt voor piano.

Komt u ook weer genieten van prachtige muziek op bijzondere locaties?
Koop nu uw kaarten voor het komende seizoen. Reis niet af naar het Concertgebouw of de Doelen, maar blijf gewoon in Halderberge, waar u gratis voor de deur kunt parkeren, geniet van de bijzonder ambiance en ontmoet na afloop onder het genot van een drankje de musici. Kinderen en jongeren tot en met 18 jaar hebben bij de kapelconcerten GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene. De serie klassieke kapelconcerten van Cultuur Oudenbosch wordt dit seizoen ook via de website van De Kring aangeboden aan alle liefhebbers van klassieke muziek. Kijk voor meer informatie op www.cultuuroudenbosch.nl  of op www.dekringroosendaal.nl


Cultuur tijdens het Middaguur - Vocaal ensemble JOLI CUER

Vrijdag 6 September 2019

12.00 uur, Waalse Kerk, Catherinastraat 83,  Breda

Cultuur tijdens het Middaguur

Dit concert wordt verzorgd door vocaal ensemble Joli Cuer bestaande uit Monique Janssens-superius, Ed Mos-contra-tenor en tenor, Wim Sangster-contra-tenor en tenor en Rafael Rijntjes-bassus. Joli Cuer zingt als kwartet polyfonie uit de 14 e en 15 e eeuw. Dit gebeurt op authentieke manier, staand rond een koorboek. Dit is meestal een kopie van de oorspronkelijke met de hand genoteerde muziek. Vocaal ensemble Joli Cuer voert in de Waalse kerk een programma uit met de titel: “Rex et Regina “ vorstelijke muziek uit de 15 e en 16 e eeuw met composities van o.a.Johannes Roullet-Jehan Mouton-Walter Freye en Josquin des Prez.

Toegang gratis


Qui Vive concerteert

Zondag 8 September 2019

16.00 uur, H. Moeder Godskerk, Effenseweg 3, Effen-Breda

Qui Vive concerteert, o.l.v. Ad van Unen

Qui Vive geeft haar jaarlijkse thuisconcert met een afwisselend programma van Vasks, Sweelinck, Purcell, De Leeuw, Villette, Bloch en Händel. Wij zijn trots op onze concertmeester Emmy Storms die dit jaar de eerste prijs heeft gewonnen bij het Grachtenfestival in Amsterdam.
 
Organisatie: Qui Vive www.quivive.org

Toegang: gratis

Cultuur tijdens het Middaguur - RUBEN PLAZIER, piano.

Vrijdag 13 September 2019

12.00 uur, Waalse Kerk, Catherinastraat 83,  Breda

Cultuur tijdens het Middaguur

U kunt luisteren naar RUBEN PLAZIER-piano. Deze won in 2016 de eerste prijs van de grande finale van het Archipel muziekconcours in het Philips muziekgebouw in Eindhoven. In december 2017 werd Ruben uitgenodigd om te soleren bij het Orchestre de Conservatoire Royal de Liege. Samen met Stephane De May voerde hij het concert voor twee piano,s uit van Francis Poulenc. Bij Cultuur tijdens het Middaguur speelt hij voor de pauze: Prelude & Fuge nr.12 van J.S. Bach en Sonate Opus 2 nr.3 van L. van Beethoven. Na de pauze vervolgt hij met Symfonische Etudes Opus 13 van Robert Schumann.

Toegang gratis


Burgerinitiatief Breda kan zoveel meer

Zondag 15 September 2019

13.30, Podium Bloos, Speelhuislaan 153, 4815CD Breda

BURGERINITIATIEF BREDA KAN ZOVEEL MEER
Meer stad, cultuur, muziek, festivals en plezier

Aan alle Bredase cultuurliefhebbers, initiatieven en instellingen: wij nodigen u graag uit voor een culturele en muzikale bijeenkomst op zondag 15 september inPodium Bloos.

Inloop met muziek vanaf 13.30 uur, start om 14.00 uur en na de officiële afsluiting om 18.00 uur een informeel einde rond
20.00 uur. Centraal staan cultuur, muziek en festivals met ruimte voor dialoog en veel muziek.

Aanleiding is de nieuwe Bredase cultuurvisie 2019-2024 “In verband met cultuur”. Wij delen
de ambities, maar missen een krachtige uitwerking en uitvoering. Wij hebben een rapport opgesteld, met een uitgebreid hoofdstuk over cultuur, met daarin vele voorstellen en ideeën over wel zo’n uitwerking én voortvarende uitvoering. Wij presenteren ons rapport aan de gemeenteraad en de culturele belangstellenden van Breda. Wij staan open voor de resultaten van de dialoog.

Samen staan we sterker.

Voor de noodzakelijke , maar gratis reservering verwijzen wij u naar Eventbrite.nl. Daar vindt u ook het volledige programma.

Wij zien uw aanmelding en uw komst met verwachting tegemoet.
Met culturele groet,
De werkgroep
Elly Rozinga - ellyrozinga@gmail.com
Michel Gorrissen - m.gorrissen@icloud.com

Cultuur tijdens het Middaguur - ARCADIE TRIO

Vrijdag 20 September 2019

12.00 uur, Waalse Kerk, Catherinastraat 83,  Breda

Cultuur tijdens het Middaguur

Dit concert wordt verzorgd door het Arcadië Trio met Steven Geraads-klarinet, Timotheé Busch-cello en Henriëtte Wirth-piano.

Voor de pauze speelt het Arcadië trio Trio opus 38 van Ludwig van Beethoven in zes delen en na de pauze Trio opus 120 in d-klein van Gabriel Fauré.

Het is zeer de moeite waard om het prachtig ingespeelde drietal te komen beluisteren.

Toegang gratis


Cultuur tijdens het Middaguur - KETEVAN SHARUMASHVILI—piano

Vrijdag 27 September 2019

12.00 uur, Waalse Kerk, Catherinastraat 83,  Breda

Cultuur tijdens het Middaguur

Dit concert wordt verzorgd door de Georgische pianiste Ketevan Sharumashvili.

Geboren in Tbilisi kreeg zij een imposante opleiding. Zij completeerde haar studie met een tweede masters bij Jan Wijn in Amsterdam. Zij won o.a. de Soroptimist Prijs bij de Viotti Competition in Vercelli in Italië en won de eerste prijs en de “special Price of the Jury” in de Pianale competitie in Duitsland. Voor haar recital in de Waalse kerk heeft Ketevan een uiterst aantrekkelijk en uitdagend programma samengesteld, waarin alle facetten van haar bijzondere spel aan bod komen. Te beluisteren zijn: Bach, Liszt, Schubert en Piazolla.

Toegang gratis


MuziekSalonSpronk -Bruisend Klassiek, de opening van het nieuwe seizoen

Zondag 29 September 2019

15.30 uur, Mariëndal, Duivelsbruglaan 13, BredaMuziekSalonSpronk opent op weer grootse wijjze het nieuwe seizoen. Het nieuwe jaarprogramma wordt onthuld, omlijst door veel live-muziek, en uiteraard een borrel na afloop.

Met medewerking van Bert Haan - saxofoon, Anna Ivanova en jetje van Wijk - piano, Rogier de Pijper - dwarsfluit, Astrid Schijns - cello, Jaap van Omme - gitaar, en Martin Peulen - zang.

Een moment dat je niet had willen missen.

Toegang is - onbegrijpelijk, maar waar: gratis.


Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 29 September 2019

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Phiharmonie ZuidNederland - Mendelssohn en de Schotse Hooglanden

Zaterdag 5 Oktober 2019

20:30  CHASSÉ THEATER BREDA,Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - MENDELSSOHNS SCHOTSE HOOGLANDEN

Reis op Mendelssohns onstuimige Derde Symfonie naar ongerepte Schotse hooglanden. Wind, zon, zee én Schotse volksdansjes. Bij Mendelssohn glanst alles in een jong romantisch licht. Mozarts Negende Pianoconcert ‘Jeunehomme’ sprankelt en ontroert onder de vingers van de Britse meesterpianist Benjamin Grosvenor. “Hij laat je zuchten van vreugde, een zeldzaam temperament", schreef The New York Times. Maar eerst Within her arms: louter strijkers en zo’n vijftien minuten fragile klanken van “ontroerende schoonheid” (The New Yorker) die herinneringen oproepen aan de mooiste renaissancemuziek. Deze Nederlandse première schreef Anna Clyne als ode aan haar moeder. Met recht ‘opvolger’ noemen van Barbers indringende Adagio for strings. www.philharmoniezuidnederland.nl

dirigent: Matthew Halls - piano: Benjamin Grosvenor - Clyne: Within her arms (Nederlandse première) - Mozart: Pianoconcert nr 9 ‘Jeunehomme’ - Mendelssohn: Symfonie nr 3 ‘Schotse’

meer informatie: www.chasse.nl

De Stilte en Pianoduo Mephisto - Cinderella (5+)

Zondag 13 Oktober 2019

15:00  CHASSÉ THEATER BREDA - Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

DE STILTE & PIANODUO MEPHISTO -  CINDERELLA (5+) - PREMIÈRE

Muziek  Dans  Betoverend

De regisseur, een briljante vrouw die de broek aanheeft, heeft je nodig!

Cinderella is een originele bewerking van het sprookje van Charles Perrault. De muziek is een bewerking van Prokofiev’s Cinderella voor quatre mains van John Gevaert, live uitgevoerd door Pianoduo Mephisto.

Met dit als uitgangspunt ontspint de daarop gechoreografeerde dans van Jack Timmermans zich als een spel tussen regisseur en uitvoerenden. Als een enthousiaste, van zichzelf overtuigde voorstellingsmaker gaat een actrice vertellen wat er gebeuren moet. Verplaats de piano! Pak de glazen muiltjes! Fragmenten worden herhaald en de regisseur gaat steeds meer twijfelen over de afloop. Zij kent het verhaal niet meer? Wie helpt haar verder?

De Stilte

Breda is de trotse thuisbasis van het internationale jeugddans gezelschap De Stilte. Het Chassé Theater biedt De Stilte een prominent podium voor hun voorstellingen en het tweejaarlijkse Internationaal BRIKfestival (voorheen Stiltefestival). De Stilte is een uniek gezelschap binnen het Nederlandse jeugdtheater, niet in de minste plaats om de voorstellingen van een tot de verbeelding sprekende danstaal en eenvoud. Ook is De Stilte het meest internationale dansgezelschap. Zoals kinderen de wereld ontdekken, zo speelt het gezelschap met dans én verovert het gaandeweg de hele wereld. www.destilte.nl

choreografie: Jack Timmermans - muziek: Pianoduo Mephisto spel: Elena Peeters

Meer informatie: www.chasse.nl

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 13 Oktober 2019

"Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over te komen concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Nationale Opera Odessa - Il Trovatore

Dinsdag 15 Oktober 2019

20:00  CHASSÉ THEATER BREDA - Jupilerzaal

NATIONALE OPERA ODESSA - IL TROVATORE

De opera van Odessa is één van de beste operahuizen in Oekraïne en heeft al 200 jaar internationaal een goede reputatie. Nu brengt zij Il Trovatore (De Troubadour) uit 1853 van Giuseppe Verdi (1813 — 1901).

Deze opera is gebaseerd op de bloedige tragedie El Trovador van de Spaanse schrijver Gutièrrez en speelt zich af tijdens de middeleeuwen in een paleis in Zaragoza. Twee mannen, de graaf Di Luna (bariton) en de troubadour, de zigeuner Manrico (tenor), vechten om de mooie gravin Leonora (sopraan). Maar eigenlijk speelt de geheimzinnige zigeunerin Azucena (mezzosopraan) de hoofdrol. Een huiveringwekkende opera met haat, jaloezie, verraad, hekserij, moord, vergif en een brandstapel.

Il Trovatore herbergt een zeer groot aantal beroemde melodieën, waaronder: Stride la vampa, Zigeunerkoor, Soldatenkoor, Miserere. Een grootschalige productie met Italiaanse en Oekraiense topsolisten.

Meer informatie: www.chasse.nl

Jeugdtheater Sonnevack en de Nederlndse Reisopera - Zwijnenstal

Woensdag 16 Oktober 2019

15.00 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaa

JEUGDTHEATER SONNEVANCK & NEDERLANDSE REISOPERA - ZWIJNENSTAL (8+)

Een spannende muzikale komedie over de allerbeste boerderij, met de aller-gelukkigste dieren ter wereld

Overal zingt het wonderbaarlijke verhaal rond over de vrolijke, glanzende en altijd lachende dieren van de Beestenhoeve, die hun boer hebben verjaagd en nu alles zelf doen. Zingend werken de dieren op het land. Wat hebben ze geboft met De Admiraal, het enorme varken dat alle mensen te slim af is met zijn briljante ideeën.

Dan klopt op een dag een big aan de poort, Hagel heet hij. Hij komt een televisieprogramma maken over de Beestenhoeve. Nadat hij zeventien keer heeft gehoord hoe De Admiraal in de camera zingt over zijn succes, komt Hagel op een avond achter de stallen terecht. Daar fluistert een kip dat De Admiraal haar eieren heeft verkocht en zingt een paard een hartverscheurende aria over haar verdwenen geliefde.

Als op een dag De Admiraal in het Mensenhuis gaat slapen en steeds meer gaat lijken op de boer die ze hebben verjaagd, stelt Hagel de dieren een moeilijke vraag: Zijn ze nog altijd even gelukkig als in het begin? ‘Ja’, antwoorden ze. Maar waarom klinken hun liederen dan steeds droeviger? En hoe kan het dat hun boerderij weer is gaan lijken op de boerderij waartegen ze zich zo hadden verzet? Ze waren er toch zelf bij??

Zwijnenstal is een muzikale, humoristische vertelling over recht en onrecht. Over leiders en volgers en over de moed die nodig is om nee te zeggen als iedereen zijn mond houdt.

Meer informatie: www.chasse.nl

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 27 Oktober 2019

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over te komen concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel.


Beerlage Saxophone Quartet en Jan Brokken - De weg naar de vrijheid

Zondag 3 November 2019

15.00 uur, Chassé Theater, koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

BERLAGE SAXOPHONE QUARTET & JAN BROKKEN - DE WEG NAAR DE VRIJHEID

Meesterverteller Jan Brokken en het Berlage Saxophone Quartet laten horen hoe muziek de onderdrukking te lijf gaat in De weg naar de vrijheid. Verhalen en muziek wisselen elkaar af. “Waar de taal ophoudt, begint de muziek, en andersom. Woorden verklaren zaken, maar noten kunnen beter en preciezer de bijbehorende gevoelens uitdrukken. We luisteren en gaan met elkaar in gesprek", aldus Brokken.

Met deze voorstelling staan de uitvoerenden middenin de actualiteit. De Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq schreef speciaal voor dit programma het stuk De Tocht. Hiermee wordt aangehaakt bij de nieuwe stroom vluchtelingen waarover de laatste jaren zoveel te doen is. Maar romanschrijver Jan Brokken en het Berlage Saxophone Quartet tonen ook hoe beroemde musici op zoek gingen en gaan naar vrijheid.  Soms letterlijk door te vluchten, zoals de Russische pianist Youri Egorov en Hawar Tawfiq. Anderen bleven of konden niet weg, ze ondermijnden de dictatuur van binnenuit. Dat gold onder het communistische regime in de Sovjet-Unie voor de Rus Dmitri Sjostakovitsj en de Est Arvo Pärt. Hun noten werden een geheimtaal, waarin beiden vrijheid bezongen of dwang bekritiseerden. “In muziek zelf zit al een vrijheidsdrang", zegt schrijver Jan Brokken. “De censuur kon hier vaak geen greep op krijgen; je voelt het, maar kunt er niet precies de vinger op leggen.”

Het verlangen naar vrijheid kent aldus vele vormen en gedaanten. Al komt het vaak neer op één ding: mogen worden wie je bent!

Meer informatie: www.chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Smetana's Moldau

Zaterdag 9 November 2019

20:30 uur, Chassé Theater,   Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - SMETANA’S MOLDAU

Een zucht van herkenning zodra het orkest De Moldau inzet. Opborrelende bronnetjes, klaterende stroompjes, een aanzwellende rivier. Smetana verklankte op meesterlijke wijze de natuur van zijn vaderland. Zijn beroemde Má Vlast besluit dit concert. Als opening Martinu’s Memorial to Lidice. Een emotioneel klankmonument voor de slachtoffers van de massamoord op een Tsjechisch dorp in juni 1942. Tussen Martinu’s verdriet en Smetana’s vaderlandsliefde soleert topcellist Nicolas Altstaedt in het troostrijke Celloconcert van Elgar. “Ooit droomde ik ervan acteur te worden. Nu kruip ik in de huid van componisten en hun muzikale taal", zei Altstaedt in een interview. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 10 November 2019

"Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over te komen concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel.

Storioni Trio, Lights Out en Tom Jansen - Dit zijn de namen

Donderdag 14 November 2019

20.30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

STORIONI TRIO, LIGHTS OUT TRIO & TOM JANSEN - DIT ZIJN DE NAMEN

Dit zijn de namen is een muziektheatrale voorstelling gebaseerd op het internationaal bejubelde, gelijknamige boek van Tommy Wieringa. Kamermuziek, literatuur en voordracht smelten samen in deze voorstelling waarin het Storoni Trio, het Duitse Lights Out Trio en acteur Tom Jansen ons meenemen op de helletocht van een groep vluchtelingen. De voorstelling speelt zich af in het donker, waarmee de onzekere sprong in het diepe die de vluchtelingen moeten maken invoelbaar wordt gemaakt. Met werken van onder anderen Tsjaikovski, Pärt, Sjostakovitsj en Bloch en teksten uit het boek van Wieringa raakt Dit zijn de namen aan universele thema’s als humaniteit, compassie, hoop, geloof en angst. www.storionitrio.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Opera Zuid - Die Zauberflöte

Zaterdag 23 November 2019

20.30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

OPERA ZUID - DIE ZAUBERFLÖTE

Mysterieus, koddig, fascinerend, hoopgevend en onuitputtelijk inspirerend tegelijk! Die Zauberflöte is één van Mozarts beroemdste werken en één van de meest geliefde stukken uit het operarepertoire. Het sprookje zoomt in op de avonturen van de schrandere prins Tamino en de even vrolijke als kwetsbare vogelvanger Papageno. Samen gaan ze op weg om prinses Pamina uit de klauwen van de priester Sarastro te redden. Een akelige weg, zo blijkt. Vol obstakels. En waar en vals vallen amper te onderscheiden. Sarastro bijvoorbeeld, is plots een good guy!? Of toch niet? En hoezeer de Koningin van de Nacht ook treurt om haar ontvoerde kind Pamina, in wezen geilt ze op een herstel van haar afbrokkelende macht. Maar geen nood! De jongelui kregen op hun tocht muziekinstrumenten met toverkrachten met zich mee. De helende kracht van muziek helpt hen iedere beproeving te trotseren. Hun beloning? Wijsheid en liefde. Ook — op zijn maat dan — voor Papageno. Gelouterd als gelijkwaardige partners hervormt het prinselijke paar dan uiteindelijk Sarastro’s achterhaalde denkwereld.

In zijn stervensjaar 1791 durfde Mozart voor Die Zauberflöte niet bij elkaar horende operabouwstenen toch tot een muziektheatrale eenheid te bundelen. Tedere liefdesmuziek. Lollige volksdeuntjes. Dramatische duetten of terzetten. Pseudo-religieuze muziek. En — jawel! — de kolkende aria’s van de iconische Koningin van de Nacht.

Die speelse, spannende, maar vaak ook ongrijpbaar diepe muziek wordt bij Opera Zuid vertolkt door een haast geheel Nederlandse cast. Ander talent van eigen bodem, Jorinde Keesmaat, voert een toverachtig sterke regie die aantoont dat Mozart nog altijd brandend actueel is. Kortom: wie voor het eerst naar de opera wil, de kenner, de muzikale veelvraat, jong of oud,? niemand mag deze magische initiatiereis van donker naar licht missen! www.operazuid.nl

Duits gezongen, Nederlands boventiteld

Meer informatie: www.chasse.nl

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 24 November 2019

"Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel


Philharmonie ZuidNederland - Bach met Brunello

Donderdag 28 November 2019

20:30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - BACH MET BRUNELLO

Binnen de stijl uit de muziekgeschiedenis die we ‘klassiek’ noemen, staat de muziek van Haydn, Mozart en Beethoven centraal. Speciaal daarvoor heeft philharmonie zuidnederland de Haydn-Chair bedacht. Wie daarop ‘zit’, mag zich samen met het orkest verdiepen in de verfijning van het klassieke repertoire. En daarbij pikken zij ook pareltjes mee die staan aan de wieg van de klassieken — zoals de muziek van Johann Sebastian Bach. Dit seizoen is nogmaals de eer aan Mario Brunello om de Haydn-Chair te bekleden. Hij neemt het orkest en de luisteraar mee naar de Brandenburgse Concerten van Bach.

Tijdens dit eerste concert neemt Brunello de Iranees-Amerikaanse klavecinist Mahan Esfahani mee. ‘Een optreden van Esfahani is iets om te koesteren’, schreef The Times over deze bijzondere musicus. Een bruisend concert rond Bach, met het flitsende Celloconcert van Boccherini, én, als extra pareltje, een nieuw werk voor een oud instrument: het Klavecimbelconcert van Gorecki. Voor Brunello komt u naar de concertzaal. Laat u overrompelen door de kracht van klassiek. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 15 December 2019

"Klassiek in en om Breda": een wekelijks radio programma met info over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel.


Nationaal Ballet Odessa - De Notenkraker

Zaterdag 21 December 2019

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

HET NATIONALE BALLET ODESSA - DE NOTENKRAKER

Het Opera en Ballet van Odessa - opgericht in 1810 - is één van de oudste opera- en ballethuizen van Europa. Grote musici als Tsjaikovski, Rimski-Korsakov, Caruso, Rachmaninov, Casals en Ysaÿe traden er op.

Het gezelschap en orkest specialiseren zich al meer dan twee eeuwen in de realisatie van spectaculaire klassieke ballet- en operavoorstellingen van internationale klasse. Techniek, kostuums, muziekuitvoering, decors én ontroering zijn van een zeldzaam hoog niveau en garanderen prachtige voorstellingen voor een publiek van alle leeftijden.

Het Nationale Ballet Odessa brengt nu De Notenkraker, hét magische sprookjesballet voor alle leeftijden en dé kerstklassieker voor de hele familie. Een absolute aanrader voor jong en oud in een prachtige versie met orkest en 110 medewerkers. Klassiek ballet zoals vandaag de dag nog zelden te zien is!

Meer informatie: www. chasse.nl

Club Gewalt - Life, oh life (an ambient opera)

Zaterdag 21 December 2019

20:30 uur, Chassé Theater, Kinlyzaal (voorheen MK2zaal)

CLUB GEWALT - LIFE, OH LIFE, AN AMBIENT OPERA

Des’ree zei het al: “Life, oh life, oh life, oh life, doo, doot doot doo.” De ijskappen smelten, de rijken worden rijker, dieren knagen in hokjes aan hun eigen tumoren, en nog plaatst de mens zichzelf boven alles. Het leven, wat moet je ermee? Hoe geef je betekenis en zin aan het leven als je vastloopt in een clusterfuck van idealen, mindful zijn, mindfulness consumeren via een app op je telefoon en dit etaleren op Instagram?

Club Gewalt is gekaapt door de consumptiemaatschappij en there is no fucking way out. Dus gaat Club Gewalt  erin. In een lifestyle opera probeert Club Gewalt  het ultieme nirvana te bereiken met de dingen om hen heen. Mindfulness, maar dan met spullen. Club Gewalt wordt een met zijn Rituals douchegel, Fairphone, pannenkoekenplant, vintage koffietafeltje, Harari boekencollectie en ge-recyclede Freitag rugzak. In een wellnesscenter bezingt Club Gewalt  zijn eigendommen tot mantra’s, om zo de hiërarchie tussen zichzelf en de dingen op te heffen. Want Life, oh life. www.clubgewalt.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

concept, muziek & spel: Annelinde Bruijs, Loulou Hameleers, Robbert Klein, Suzanne Kipping, Gerty Van de Perre, Sanna Elon Vrij, Amir Vahidi — eindregie: Mara van Vlijmen

Club Gewalt is een muziektheatercollectief uit Rotterdam, bestaande uit zeven performers. Ze creëren, componeren, produceren en performen hun eigen voorstellingen, waarbij de muziek altijd het uitgangspunt is. Gefascineerd door popcultuur en de belevingswereld van de millennial, creëren ze universums waar conventies uit verschillende genres en disciplines elkaar kruisen en een nieuwe zintuiglijke ervaring vormen: van apocalyptische clubavonden tot R&B-opera’s.

Metropole Orkest en Roberto Fonseca

Zaterdag 4 Januari 2020

20.00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

METROPOLE ORKEST & ROBERTO FONSECA

Op de eerste zaterdag van het nieuwe jaar bundelen ‘the world’s leading pop & jazz orchestra’ het Metropole Orkest (onder leiding van Jules Buckley) en de veelgeprezen Cubaanse pianist Roberto Fonseca de krachten in het Chassé Theater om het nieuw jaar op feestelijke wijze te beginnen.

Roberto Fonseca put met zijn muziek uit een breed scala aan muzikale tradities en genres. De in Havana geboren artiest komt uit een muzikaal gezin en mengt Cubaanse en Afrikaanse muziekstijlen met jazz en elementen uit de klassieke muziek. Na uitgebreid te hebben getoured met de Buena Vista Social ClubÔ, wilde Roberto de wereld veroveren met zijn eigen muziek. Dit leidde tot een Grammy-nominatie voor zijn album ‘YO’ (2012) en lovende kritieken voor zijn samenwerking ‘At Home’ met de Malinese zangeres Fatoumata Diawara. Met het Metropole Orkest (MO) zal Roberto ook muziek uitvoeren van zijn laatste album ‘ABUC’, een viering van Cubaanse muziek. MO chef-dirigent Jules Buckley: “Roberto is een meesterlijke pianist en hij creëert, net als het Metropole Orkest, nieuwe en opwindende muziek met een diepgaand begrip van en liefde voor traditie en zijn eigen muzikale erfenis.”

Roberto Fonseca is, op zijn beurt, trots op de aanstaande samenwerking met het Metropole Orkest. “Het is een Grammy-winnend ensemble dat een jazz-bigband combineert met een symfonieorkest. De musici zijn uniek in hun ervaring met het spelen van verschillende stijlen van latin en wereldmuziek. Ik ben vereerd met hen te spelen.” mo.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Angela Schijf op stap met Mozart (6+)

Zondag 5 Januari 2020

15.00 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

ANGELA SCHIJF OP STAP MET MOZART (6+) - KLEINE NACHTMUZIEK

Toneel  Muziek  Betoverend

zo 5 jan 2020 15:00  | 

Angela Schijf en haar orkest zijn terug met een nieuwe familievoorstelling waarin de muziek van Mozart centraal staat. Kleine Nachtmuziek is voor jong en oud dé manier om klassieke muziek te ontdekken.

Sophie heeft een wonderlijk stel hersens. Ze is beslist anders dan andere kinderen. Haar ouders zien haar talenten wel, maar Sophie zien ze niet. “Je bent geniaal! De hele wereld moet het weten!” Sophie kan alles, maar niets waar ze gelukkig van wordt. Op een avond vlucht ze het huis uit, weg van de torenhoge verwachtingen, de nacht in, het avontuur tegemoet?

Angela Schijf creëert samen met acht musici een magisch universum, waarin een spannend verhaal wordt vervlochten met de mooiste muziek van Wolfgang Amadeus Mozart. Een eerbetoon aan de fantasie van een wonderkind.

klassiek to go

Klassiek to go is een initiatief van Angela Schijf en Joris Nassenstein. Ze willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van live gespeelde klassieke muziek. Daarom maken ze muziektheatervoorstellingen voor de hele familie waarin klassieke muziek de hoofdrol speelt. De combinatie van de mooiste muziek gespeeld door de beste musici en meeslepende verhalen verteld door Angela Schijf is voor jong en oud dè manier om klassieke muziek te beleven. www.klassiektogo.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Nieuwjaarsconcert 2020

Vrijdag 10 Januari 2020

20:30uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - NIEUWJAARSCONCERT 2020

2020 is nog maar net begonnen. Het vuurwerk knalt nog na in de oren en goede voornemens staan nog overeind. Geef daarom het nieuwe jaar een zinderende, muzikale start met het jaarlijkse nieuwjaarsconcert van philharmonie zuidnederland. Met de Britse sterpianist én dirigent Wayne Marshall (prijswinnaar prestigieuze ECHO-award voor zijn Gershwin-cd) swingt philharmonie zuidnederland 2020 binnen met jazzy hoogtepunten uit de Amerikaanse muziek. Van Gershwins Rhapsody in blue tot Bernsteins Wonderfull Town. Mét het Raschèr Saxofoon Quartet dat sinds de jaarwisseling 51 jaar bestaat! En als kers op de taart klinkt ook nog een heerlijke selectie uit het werk van het onovertroffen Broadway-duo Rodgers & Hammerstein. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Ballet en orkest Russische Nationale Opera - Hommage aan Ravel

Donderdag 16 Januari 2020

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

BALLET EN HET ORKEST VAN DE RUSSISCHE NATIONALE OPERA - BOLÉRO, EEN HOMMAGE AAN MAURICE RAVEL

Sinds zijn eerste tournee in 2016, is Boléro een publiekslieveling. Dit ballet, uitgevoerd door het Ballet en het Orkest van de Russische Nationale Opera, vertelt hoe Ida Rubinstein, vriendin en beschermvrouw van Maurice Ravel, deze toen al beroemde componist opdracht gaf een Spaans ballet te componeren voor haar. Verleid door de dans, kiest hij voor een bolero.

Uitgevoerd in twee actes, laat dit ballet de ontstaansgeschiedenis van Boléro’s creatie zien. Een meesterwerk gerangschikt onder de meest uitgevoerde werken ter wereld.

De Boléro, nu nog steeds nog steeds een muzikaal fenomeen, is een van de meest bekende Franse muziekwerken ter wereld.

Meer informatie: www.chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Hannes Minnaar speelt Ravel

Zaterdag 1 Februari 2020

20:30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - HANNES MINNAAR SPEELT RAVEL

Tot voor kort lukte het vrouwen nauwelijks om aan de top van de wereldranglijst van belangrijkste dirigenten te komen. Hierover verscheen onlangs de met lovende recensies ontvangen film De Dirigent. De jonge Estse dirigente Kristiina Poska heeft inmiddels wel de wereldtop bereikt. In 2010 beleefde ze haar grote doorbraak bij de Berlijnse opera. “Weinigen hebben zo’n rijk klankpalet als zij", schreef een opgetogen Duitse recensent. Perfect voor deze zwerftocht van Wagners diepe kleurenrijkdom naar de fonkelende tinten van de Franse meestercomponisten Ravel en Cesar Franck. En toppianist Hannes Minnaar is terug! Hij brengt Ravels jazzy Pianconcert in G met een ontroerende diepgang. “Allemachtig wat mooi", schreef het Parool over Minnaars spel. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Klokkenberg Kielegats's Konzert

Vrijdag 21 Februari 2020

20:11 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - KLOKKENBERG KIELEGATS KONZERT

De philharmonie zuidnederland organiseert, samen met de Stichting Kielegat, al bijna 20 jaar een verrassende, onderhoudende en gezellige avond op vrijdag van Carnaval. Ook dit jaar een orkest in topvorm met een uitermate gevarieerd programma met klassieke muziek, heerlijke meezingers, pittige marsen en natuurlijk een keur aan artiesten. Dit alles wordt overgoten met een heerlijk Bourgondisch sausje en een hele mooie Bredase inbreng en wordt bovendien het eerste grote carnavalsoptreden van de nieuwe Prins van het Kielegat 2020! Laat u verrassen.

Na het konzert wordt de nazit gehouden met medewerking van de beste Bredase carnavalsorkesten in de brasserie en de foyer van het theater in een geweldige  carnavaleske ambiance. www.carnavalbreda.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Beethoven's Pastorale

Zaterdag 14 Maart 2020

20:30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND -BEETHOVENS PASTORALE

De lente komt eraan, de buitenlucht lonkt? maar u kunt ook van de natuur komen genieten in de concertzaal. Vers gemaaid gras, onweer in de verte, de roep van een koekoek. U ervaart het allemaal in Beethovens romantische Pastorale Symfonie. Voor de pauze vertolkt de gelauwerde Duitse violiste Carolin Widmann het Vioolconcert van Benjamin Britten. “Ik was op slag verliefd", zei Janine Jansen toen zij deze intense muziek voor het eerst speelde. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Bach's Johannes Passion

Vrijdag 3 April 2020

19:00 uur, Chassé Theateer, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - BACHS JOHANNES-PASSION

Bachs Johannes-Passion mag minder bekend zijn dan zijn grote broer de Matthäus, volgens Bachkenners is hij nog aangrijpender. Kleiner van opzet, maar persoonlijk, dramatisch en emotioneel. Met een koninklijke Jezus die meer in control en minder lijdzaam is. Beleef het lijdensverhaal van Jezus door de ogen van die andere evangelist, raak in vervoering door de geniale muziek van Bach. Vanavond onder leiding van de Nederlandse, internationaal geroemde koordirigent Peter Dijkstra met een gedroomde solistencast. En natuurlijk uw eigen, vertrouwde philharmonie zuidnederland. www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer nformatie: www. chasse.nl

Nederlandse Reisopera - Bruid te koop

Donderdag 23 April 2020

19:30uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

NEDERLANDSE REISOPERA - BRUID TE KOOP!

Een volwassen sprookje vol seks en humor: de Nederlande Reisopera steekt Smetana’s komische opera Die verkaufte Braut in een eigentijdse nieuwe jas! De opera wordt gezongen in een fonkelnieuwe, Nederlandse bewerking van Anne Lichthart en daarmee wordt Bruid Te Koop! ontdaan van het etiket ‘folkloristisch’ en krijgt het de kans om opnieuw ontdekt te worden als een van de meest geslaagde komedies uit het operarepertoire.

Het verhaal kan bijna niet eenvoudiger. Het meisje Marenka heeft verkering met de arme, maar knappe Jenik. Plotseling staat de oude huwelijksmakelaar Kezal bij haar ouders voor de deur. Hij duwt hen een bijna vergeten contract onder de neus. In dit contract belooft de vader van Marenka in ruil voor een grote lening zijn dochter als bruid aan de zoon van Micha. Als vader Kruschina dit contract breekt, zal hij de lening volledig terug moeten betalen? Zal Marenka dit accepteren? Hoe reageert Jenik hierop? En de nieuwe huwelijkskandidaat Vasek? reisopera.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Ballet en orkest Nationale Russische Opera - Het Zwanenmeer

Woensdag 13 Mei 2020

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

BALLET EN SYMFONIEORKEST VAN DE NATIONALE RUSSISCHE OPERA - HET ZWANENMEER

Het meest gedanste ballet in de wereld, Het Zwanenmeer is terug in 2020 voor een geweldige tour in Frankrijk en Europa. Dit ballet dompelt ons onder in het bizarre liefdesverhaal van prins Siegfried en prinses Odette. Odette is de gevangene van de tovenaar Rothbart: ze verandert overdag in een zwaan en wordt ‘s nachts weer een vrouw. Alleen de belofte van eeuwige liefde kan haar bevrijden van deze betovering. Siegfried belooft Odette vervolgens met hem te trouwen op de bal dat ter ere van hem wordt gegeven. Ontsnappen ze aan de streken van Rothbart en zijn dochter Odile? Zal de prins erin slagen zijn bruid te redden? 

Tussen Pas de deux, romantische duetten en Danse des Petits Cygnes, zullen de dansers, begeleid door het orkest, dit meesterlijke stuk met elegantie interpreteren. Het is het symbool van romantisch ballet, Het Zwanenmeer verkent de meanders van eeuwige liefde en blijft generaties toeschouwers verleiden. franceconcert.fr

Meer informatie: www. chasse.nl

Philharmonie ZuidNederland - Dvorak's Nieuwe Wereld

Vrijdag 15 Mei 2020

20:30 uur, Chassé Theater, Koninklijke drukkerij Em. de Jongzaal

PHILHARMONIE ZUIDNEDERLAND - DVORÁKS NIEUWE WERELD

Met Dvoráks Negende Symfonie kan de avond eigenlijk al niet meer stuk. Iedereen kent wel een paar ‘hits’ uit deze all-time favorite. Het is ook niet voor niets dat Neil Armstrong een opname hiervan meenam tijdens de missie van Apollo 11 naar de maan. Dvorák schreef zijn meesterwerk aan het eind van de negentiende eeuw in Amerika. Hij liet zich daarbij inspireren door de vergezichten van de ‘nieuwe wereld’. Met de melancholieke echo’s van de spiritual Swing low, sweet chariot en de onstuimige ritmes van een indianendans proef je de Amerikaanse couleur locale. Maar Dvorák was ook vervuld van heimwee naar zijn vaderland Tsjechië en combineerde levenslust met onweerstaanbare Boheemse nostalgie. Dat belooft met chef-dirigent Dmitri Liss een tintelend feestje te worden. In het hart van dit concert het geliefde gitaarconcert van Rodrigo, Concierto de Aranjuez. Precies, met dat bekende Adagio! www.philharmoniezuidnederland.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Opera Zuid - A midsummer night's dream

Zaterdag 13 Juni 2020

20:00 uur, Chassé Theater, Jupilerzaal

OPERA ZUID - A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM

Opera Zuid brengt Benjamin Brittens bedwelmend magische opera A midsummer night’s dream.

Een ruzie tussen de elfenkoning Oberon en zijn echtgenote ontaardt in geknoei met toversap. Het sap maakt een slapende smoorverliefd op de eerste die deze bij het ontwaken ziet. Onbedoeld ruilen er zo partners van plaats en er ontstaat zelfs een nieuw paar. Met die ingrediënten onthult de componist de tragische broosheid van menselijke relaties. In het nachtelijke toverwoud — een schemerzone tussen droom en realiteit, betovering en ontgoocheling, liefde en illusie — sneuvelt iedere dure eed van trouw. Het gevolg? Liefdespijnen of lollig gekibbel voor de enen, terwijl anderen totaal losgaan in liefdesavontuurtjes!

Dit werk van de meest gespeelde twintigste-eeuwse operacomponist was verbluffend genoeg een spoedklus. Als een seismograaf van vlees en bloed registreerde Britten nochtans feilloos de psychologie van zijn figuren in geraffineerde zanglijnen. Trouw aan Shakespeare schilderde hij uit diens briljante toneelstuk ook méésterlijk het feeërieke van de elfenwereld, het ontroerend warme milieu van de liefdesparen en de kluchtigheid van de handwerkslui, die elder in het woud een amateurtoneelstuk repeteren.

Extra smaakmaker is Ola Mafaalani. Met haar regie van A Midsummer Night’s Dream beleeft ze bij Opera Zuid haar operadebuut! Tot 2016 maakte deze overal in Nederland geprezen regisseur zes jaar lang furore als artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel. Haar grondige vakkennis en maatschappelijke engagement vertalen zich in deze betoverende operaproductie in een heus feest voor de zinnen, het gemoed en het brein. www.operazuid.nl

Meer informatie: www.chasse.nl

Engels gezongen, Nederlands boventiteld