Klassiek in en om Breda

Podium Zandberg - Duo UAN

Zaterdag 23 September 2023

Locatie: Zandberglaan 58 in Breda

Aanvang:  16.00 uur

Entree: Vrij gift na afloop

Het concertseizoen 2023/2024 van Podium Zandberg58 opent op zaterdag 23 september met het duo UAN, Hannah Koob en Nuno Silva (beide saxofoon). 

Duo UAN is opgericht in 2021 en is een veelzijdig kamermuziekensemble. Beiden gevestigd in Nederland, komen ze samen om hun passie voor muziek te delen en actief deel te nemen aan de kleurrijke en levendige Nederlandse klassieke muziekscene. In slechts twee jaar tijd werkte dit saxofoonduo al samen met verschillende kunstenaars en componisten, dat resulteerde in vier nieuwe werken. Het duo trad al op in het Concertgebouw en was meerdere malen gast van NPO klassiek.

Ze speelden ook al in Duitsland en Zwitserland en zijn van plan om in 2024 hun debuutalbum uit te brengen met uitsluitend opdrachtwerken. José Mora-Jiménez, Matthias Hutter, Eveline Vervliet, Raivis Misjuns zijn enkele van de auteurs van deze werken. Bekend om hun sterke podiumprésence en enthousiasme nemen zij hun luisteraars mee naar verschillende delen van de wereld. Van een intimiteit die het saxofoonduo biedt, tot klankkleuren die de luisteraar doen denken aan die van een orkest. Uiteindelijk is hun verlangen eenvoudig maar belangrijk: samenkomen om muziek te maken. 

Uitgevoerd worden onder andere werken van Raivis Misjuns (Tension is still motion) en José Mora-Jiménez (Toccatas and Interludes). 

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 24 September 2023

“Klassiek in en om Breda": elke zondag te beluisteren. Muziek, leuke informatie en de agenda!

Van 10.00 tot 11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
Van 17.00 tot 18.00 uur op ORTS op 106,2 FM of 92,9 FM op de kabel

Ulvenhart DinerConcert

Donderdag 28 September 2023


Anastasia Kozhushko, piano

Locatie:  Heistraat 16-18 Ulvenhout

Aanvang:  Ontvangst vanaf 18.30 uur, Aanvang: 18:45 uur.

Entree en reserveren:  € 69,50 per persoon
Inclusief aperitief, driegangendiner, wijnarrangement en café complet. U kunt reserveren via info@ulvenhart.nl  of via 076 - 561 60 89.

Reserveren is mogelijk tot woensdag 27 september 14:00 uur.

Na het krachtige prachtspel {samen met Matthieu Idmtal} tijdens het Ulvenhart Klassiek Jubileumconcert zal Anastasia Kozhushko nu te gast zijn in de Vlaamsche Schuur voor het DinerConcert. Anastasia zal de toetsen van het klavier laten proeven; zo blijft het muzikale talent hoogtij vieren in de inspirerende omgeving van het landgoed. Anastasia, afkomstig uit Oekraïne, wijdt zich ook aan de begeleiding van jonge musici. Onder meer door hen met optredens voor publiek te leren met goed gemoed en zonder podiumvrees te spelen.

Cultuur tijdens het middaguur

Vrijdag 29 September 2023

Locatie:  Waalse Kerk, Catharinastraat 83 Breda

Aanvang:  12.00 uur

Ischico Velzel, piano


I. Albéniz - Uit Iberia boek 1: Evocation El Puerto
A. de Larocha - Percados de Juventud
W.A. Mozart /I. Velzel - Variaties op Lacrimosa
A. Bobajanian - Prelude, Capriccio
Z. Levina - Somate No. 1
N. Medtner - Sonata-Skazka

Ischico Velzel is een jonge pianiste die met vernieuwende blik haar publiek meeneemt in de wereld van de klassieke muziek.

Ischico richt zich voornamelijk op avontuurlijk pianorepertoire en won de Lamond Prize. Ischico vindt haar eigen stem in het leggen van verbindingen tussen klassieke muziek en andere genres en disciplines.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 1 Oktober 2023

“Klassiek in en om Breda": elke zondag te beluisteren. Muziek, leuke informatie en de agenda!

Van 10.00 tot 11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
Van 17.00 tot 18.00 uur op ORTS op 106,2 FM of 92,9 FM op de kabel

Zandberg 58: San Marco aan de Mark

Zondag 1 Oktober 2023

Meerstemmig, Meerkorig, Meer Venetië!!

Locatie: Sacramentskerk, Zandberglaan 58 te Breda

Aanvang: 16.00 uur

Entree en reserveren: De toegangsprijs bedraagt 20 euro voor volwassenen inclusief consumptie. Kinderen tot en met 16 jaar gratis toegang. Kaarten zijn te koop via www.cappellaexoccasione.nl, of voorafgaand aan het concert.

Cappella ex Occasione brengt, in samenwerking met het San Marco Consort en twee vertellers, het concert San Marco aan de Mark. CEO is een kamerkoor in Breda, staat garant voor a capella zang van hoog niveau en wordt geleid door Ruben de Grauw, als dirigent ook bekend van het Sacramentskoor Breda. Zie ook

https://cappellaexoccasione.nl/

Het voor dit concert opgerichte San Marco Consort bestaat uit Gerard de Krom, Cas van Haperen, Stijn Roording en Peter Nouws op trombone (bijzondere reconstructies van trombones uit de 16 e en 17 e eeuw), Mark van Nispen op orgel, Astrid Schijns op cello, Joshua Park en Aybüke Akoluk op viool. De vertellers zijn Wim Arts en Anouk van den Berg; zij vertolken de stem van de San Marco in Venetië en de Sacramentskerk in Breda. Capella ex Occasione en het San Marco Consort gaan de prachtige ruimte van de Sacramentskerk volledig vullen en u, het publiek, omringen met de mooiste muziek uit Venetië. U gaat muziekstukken horen van Willaert, de Rore, Gabrieli, Lotte, Monteverdi, Legrenzi, componisten van de Venetiaanse school in de Renaissance.

Cappella ex Occasione laat de Venetiaanse muziek klinken, de San Marco en de Sacramentskerk vertellen: Hoe verliep de opbouw van Meerstemmig naar Meerkorig? Wat is de overeenkomst in akoestiek tussen beide kerken? Wie zijn de componisten die behoren tot de Venetiaanse School? Wat is de beste plek in de kerk om te luisteren? Wanneer begonnen instrumenten een rol te spelen bij koormuziek? Hoe klinken trombones uit die tijd? Waarom kunt u trots zijn op de Bredase Sacramentskerk/Zandberg58?

De Venetië sfeer wordt verhoogd als u in uw kleding iets verwerkt in de kleuren okergeel, kobaltblauw, mosgroen of bordeaux-rood.

Buitengewoon Klassiek

Zondag 1 Oktober 2023

Locatie: Theater de Bussel, Torenstraat 10 in Oosterhout

Aanvang: Inloop vanaf 14.00 uur inclusief koffie/thee met lekkernij.  Aanvang programma 15.00 uur.

In de pauze een borrel met bitterbal!

Entree en  meer informatie:  De ticketprijs bedraagt € 20,00 exclusief reserveringskosten. 

www.buitengewoonklassiek.nl of www.theaterdebussel.nl

De Busser is telefonisch bereikbaar op 0162 - 428 600.

Op 1 oktober presenteren wij twee fantastische pianisten. Het Italiaanse/Amerikaanse trio dat oorspronkelijk gepland stond, houdt u van ons tegoed. 

De pianisten zijn Anto Bayram Karamenderes uit Bulgarije en de Sloveen Gregor Desman.

Op het programma van het duo staan drie werken van Johann Sebastian Bach, te weten: 

BWV 1060 C minor
BWV 1061 C major
BWV 1062 C minor

Voor een voorproefje kunt u kijken en luisteren naar het volgende YouTube filmpje: 
https://www.youtube.com/watch?v=TYROX-tQTT4&ab_channel=AntoBayramKaramenderes ​ 

Najaarsconcert Cantabile Plus en Dongens Mannenkoor

Zondag 1 Oktober 2023

Locatie: Sint Willibrorduskerk te Teteringen.

Aanvang: 16.00 uur, deur open om 15.30 uur.

Entree: De entreeprijs bedraagt 10 euro. De kaarten zijn aan de kerk verkrijgbaar. 

Het concert draagt dit jaar de mooie naam “Gemengde Geluiden”. Natuurlijk zingen wij weer onder de formidabele leiding van onze dirigente Maria-Kuijpers-van Leeuwen met begeleiding van onze vaste pianist Jan Damen. Dit jaar voeren wij het concert samen uit met het Dongens Mannenkoor. Zij staan ook onder de enthousiaste leiding van Maria Kuijpers-van Leeuwen. Hun vaste pianist is Erik van Soelen.

“O Fortuna” uit de Carmina Burana van Orff zal een gezamenlijke uitvoering worden. Van Cantabile Plus hoort u onder meer liederen van Karl Jenkins en van Tsjaikovski het mooie Dostoíno Yest. Het Dongens Mannenkoor heeft een eigen repertoire, dat bijdraagt aan de beoogde afwisseling van het programma.


“Het Lied van ooievaar en dromedaris” in de serie Literatuur& Muziek.

Dinsdag 3 Oktober 2023

Locatie:  Concertzaal Nieuwe Veste

Aanvang:   15.00 - tot 16.15

Entree en reserveren:   €10,-  cash aan de zaal, bij de Vrije Boekhandel of via www.muzieksalonspronk.nl/ooievaar

Abonnement: Voor de serie is een abonnement te koop voor €40,- d.w.z. 5 voorstellingen voor de prijs van 4. Bovendien krijgt U als abonnementhouder een “vrienden ticket”, waarmee u voor €5,- iemand kunt meenemen om te komen genieten van een voorstelling naar keuze. Dit ticket is uiteraard altijd gekoppeld aan een abonnement.

Bibliotheek Breda, de Vrije Boekhandel en Muzieksalon Spronk werken komend seizoen weer samen in de serie “Muziek& Literatuur”.

In deze serie staat steeds één boek centraal en wordt zorgvuldig uitgekozen muziek gespeeld, die de sfeer en impact van het boek versterken. Het boek voor deze eerste L&M is:  “Het lied van ooievaar en dromedaris” van Anjet Daanje. Een boek dat in haar tweejarig bestaan al toe is aan haar elfde druk en terecht, want er is niet gemakkelijk een ander Nederlands boek van dit formaat en statuur te noemen. Verteller Jetje van Wijk tevens pianist en Astrid Schijns cellist.

Nieuw in dit seizoen, is de mogelijkheid om na de voorstelling onder deskundige leiding, een half uurtje na te praten over boek en muziek. U wordt allen hiervoor van harte uitgenodigd.

Literatuur & Muziek vindt, BEHALVE de eerste voorstelling op dinsdagmiddag 3 OKTOBER, altijd plaats op maandagmiddagen.

Lezing door Thijs Bonger

Donderdag 5 Oktober 2023

Locatie,a anvang, entree zie Volksuniversiteit-breda.nl  

Intensief luisteren naar klassieke muziek en tegelijk lezen? De meesten van ons lukt het niet. Slechts een enkeling leest de programmatoelichting van tevoren thuis. Dus hoe goed die toelichting ook is, hij verdwijnt meestal ongelezen in de prullenmand.  Toch vinden veel concertgangers het fijn om iets van de achtergrond van de muziekstukken te weten te komen, iets van de componist en hoe het met hem ging toen hij dat stuk componeerde, wie zijn voorbeelden waren, en misschien wie zijn muze was. Dat soort voorkennis vergemakkelijkt het gerichter luisteren.

Op 5 oktober gaat muziekjournalist Thijs Bonger de cursisten voorbereiden op het openingsconcert van Kamermuziek Breda op 6 oktober door het jonge Aristos Quartet. Hij doet dat met veel muziekvoorbeelden, levensverhalen, anekdotes en Powerpointbeelden. Het Aristos Quartet speelt dan een van de mooiste strijkkwartetten van Mozart, opgedragen aan zijn dierbare vriend Haydn. Het z.g. ‘Jagdquartett’. De nog zeer actieve Duitse klarinettist en componist Jörg Widmann liet zich door dit stuk inspireren en schreef zijn eigen ‘Jagdquartett’. Na de pauze spelen ze Schumanns lyrische 3e strijkkwartet, waarin zijn liefde voor zijn vrouw Clara doorklinkt.

            Ook interessant voor wie niet naar het concert gaat maar liever luistert via Spotify of YouTube.

American roots - Nederlands Blazers Ensemble Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal

Zaterdag 7 Oktober 2023

Locatie: Chassé Theater Breda, Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal

Aanvang: 20.30

Entree: € 24,- - € 26,-

Beleef een muzikale reis door Amerika waarin diverse, kleurrijke muziektradities samenkomen. Geniet van de prachtige Bluegrass-banjo en de soulvolle Blueszang. Fasten your seatbelts voor deze muzikale rollercoaster.

Samen met Native American zangeres Pura Fé, muzikaal fenomeen en afstammeling van de Tuscarora-stam, gaat het orkest op zoek naar de schoonheid van de Native American cultuur.

Uiteraard mag de muziek van de Philip Glass niet ontbreken. De beroemde Amerikaanse componist is één van de grondleggers van minimal music. Deze muziekstijl is overweldigend in zijn eenvoud met trance-opwekkende ritmes en bedwelmende herhalingen. Of je nu naar muziek van Philip Glass, Arvo Pärt of Max Richter luistert, het effect is ontspannend en meditatief.

Zijn iconische filmmuziek Koyaanisqatsi, in bewerking voor de Blazers loopt als een rode draad door het programma. Als een rivier vloeien de twee muzikale landschappen samen, met live projecties door de jonge visual artist Vincent Rang.

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 8 Oktober 2023

“Klassiek in en om Breda": elke zondag te beluisteren. Muziek, leuke informatie en de agenda!

Van 10.00 tot 11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
Van 17.00 tot 18.00 uur op ORTS op 106,2 FM of 92,9 FM op de kabel

“La Gloire Infinie” door Personare

Zondag 8 Oktober 2023

Locatie:  Podium Zandberg58, Zandberglaan 58 in Breda

Aanvang:   16.30

Entree en reserveren:   Kaarten à € 15,- v.a. 1 september verkrijgbaar via de website www.personare.org/kaartverkoop

Na een enthousiast ontvangen “Totaal andere Bach”- uitvoering van de Johannes Passion komt Personare nu met een prachtig en gevarieerd programma voor mannenkoor. Onder leiding van dirigent Ad van Unen zullen 20 zangers tijdens het concert “La Gloire Infinie” stukken uitvoeren van Morales, Lizst, Poulenc en Duruflé, maar ook van de moderne componisten Pärt, Esenvalds en Gjeilo. Componisten die op het eerste gezicht misschien ver van elkaar af staan, maar uiteindelijk samenkomen in de kern van deze prachtige muziek: “La Gloire Infinie”. De solisten tijdens dit concert komen uit eigen gelederen. Het orgel, bespeeld door Jelena Bazova en de saxofoon door Bastiaan Kuijpers, geven een aantal stukken extra kleur. 


Moeder Aarde - Cappella Amsterdam en Calefax

Zondag 15 Oktober 2023

Locatie: Koninklijke Drukkerij Em. de Jongzaal

Aanvang: 15.00 uur

Entree:  € 29,-  - € 34,-

Moeder Aarde: een universeel begrip waar ieder zijn eigen associaties bij heeft. De Australisch-Nederlandse componist Kate Moore schrijft voor Moeder Aarde  een nieuw werk voor rietkwintet Calefax en Cappella Amsterdam. 

Moeder Aarde geeft, voedt en ontfermt zich over al het leven op aarde. Wij leven in een tijd waarin we ons bewust zijn dat de aarde wel zonder mens kan, maar de mens niet zonder aarde. In Compassion  richt Kate Moore zich op het menselijke tekort dat ten grondslag ligt aan de problematische relatie tussen mens en planeet. Naast gloednieuwe muziek worden ook werken van Monteverdi en Dvořák ten gehore gebracht. 

Programma
Paul Simon (1941) The Sound of Silence
Kate Moore (1979) Compassion  (werktitel)
Claudio Monteverdi (1567-1643) Hor che ‘l ciel e terra
Frank Ticheli (1958) Earth Song
Antonìn Dvořák (1841-1904) Songs of Nature

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 22 Oktober 2023

“Klassiek in en om Breda": een wekelijks radioprogramma met informatie over komende concerten in de regio.

10.00 -11.00u op BredaNu op 107,3 Fm of 92,9 op de kabel
17.00 -18.00u  ORTS op 106,2 Fm of 92,9 op de kabel

Klassiek in en om Breda op uw radio

Zondag 29 Oktober 2023

“Klassiek in en om Breda": elke zondag te beluisteren. Muziek, leuke informatie en de agenda!

10.00 -11.00 uur op BredaNu op 107,3 FM of 92,9 FM op de kabel
17.00 -18.00 uur ORTS op 106,2 FMm of 92,9 FM op de kabel

Ocrum Muziekfestival Breda - concours

Woensdag 1 November 2023

Locatie: Concertzaal Nieuwe Veste, Molenstraat 6 Breda

Aanvang: 11.00 uur

Entree en reserveren:   Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro voor een individuele deelnemer, 30 euro voor een duo, 40 euro voor een groter ensemble.  Het inschrijfgeld bedraagt 20 euro voor een individuele deelnemer, 30 euro voor een duo, 40 euro voor een groter ensemble.

Aanmelden via  www.ocrum-muziekfestival.nl/concours  of  concours@ocrum-muziekfestival.nl  

Dit jaar organiseert het Ocrum Muziekfestival wederom een concours!

Met het concours willen wij amateur muziekbeoefenaars enthousiasmeren om (met elkaar) muziek te maken. Het gehele festival heeft dit jaar als thema: ‘MUZIEK BEWEEGT’. Dit concours is bedoeld voor solisten en beoefenaars van kamermuziek (niet professioneel!) in heel Nederland en België. Het Ocrum Muziek Concours biedt een podium aan iedere amateurmusicus die plezier beleeft aan muziek maken: van jong tot oud, van solist tot lid van een ensemble. Alle deelnemers worden door een deskundige jury op hun eigen niveau beoordeeld. De juryleden letten op muzikaliteit en samenspel, maar ook de inzet en een enthousiaste performance vormen een wezenlijk onderdeel van de jurering. Natuurlijk kan lang niet iedereen winnen. Na afloop krijgt iedere deelnemer wel een juryverslag met tips en adviezen om (samen) weer verder te gaan en er wordt een certificaat van deelname uitgereikt. De winnaars maken kans op een inspirerende masterclass en spelen bovendien tijdens het middagconcert op zaterdag 4 november om 13.45 uur in de prachtige kapel van Ingenhousz te Breda.

Het Ocrum Muziekfestival heeft het ontwikkelen van samenspel en muziek maken hoog in het vaandel staan. Daarnaast willen we elke muzikant stimuleren zich te laten horen. Muziek is immers voor iedereen! En om deze reden is dit concours met heel veel plezier georganiseerd. 

Voor alle deelnemers geldt:

- Maximale speelduur 10 minuten per optreden

- Als jouw te spelen muziekstuk(ken) op welke  manier dan ook  betrekking heeft/hebben op het thema  ‘ MUZIEK BEWEEGT ’  is dat een pré. 

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven - Pianist Bobby Mitchell

Zaterdag 4 November 2023

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven

Een afwisselend en inspirerend kamermuziek programma om je te laten genieten van topmusici uit binnen- en buitenland in de prachtige Kapel van Bovendonk!
Toegangsprijs: € 32,50 inclusief consumptie na afloop. Kinderen t/m 18 jaar hebben GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

De Passe-Partouts voor de serie Kapelconcerten zijn inmiddels in de verkoop: www.cultuuroudenbosch.nl/product/passe-partout-kapelconcerten-2023-2024/

Locatie: Het kapelconcert vindt plaats in de Kapel van Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven. De kapel gaat een half uur voor aanvang open. De locatie is rolstoeltoegankelijk.


Zaterdag 4 november 2023 om 20.00 uur - Pianist Bobby Mitchell
https://www.cultuuroudenbosch.nl/product/kapelconcert-pianist-bobby-mitchell-za-4-nov-2023-om-2000-uur/

Bobby Mitchell is een Amerikaanse pianist wiens interesses liggen bij zowel hedendaagse muziek als het meer standaard klassieke repertoire van voorbije eeuwen. Hij treedt wereldwijd op en speelde onlangs in het Concertgebouw. “Bobby Mitchell weet niet alleen spannende en unieke muziek te maken met ornamentiek, klank en tempo, maar je hoort ook dat hij nooit zomaar speelt wat er geschreven staat.” NRC Handelsblad. Op het programma staan Robert Schumann - Nachtstücke, Op. 23, Fanny Hensel (Mendelssohn) - fragmenten uit Das Jahr, H. 385 en Robert Schumann - Vier Märsche, Op. 76.

Petite Messe Solennelle door het Concertkoor Breda

Zondag 12 November 2023

Petite messe Solennelle door het Concertkoor Breda

Locatie:  St. Willibrorduskerk in Teteringen

Aanvang:  Concert: 15.00 uur, kerkdeuren open: 14.15 uur, duur uitvoering ongeveer 2 uur (incl pauze).  Na afloop van het concert is er gelegenheid voor een gezellig samenzijn in café-restaurant De Dorpsherberg, vlakbij de kerk.

Entree en reserveren:  Kaarten zijn verkrijgbaar à € 28,50 met inbegrip van het programmaboekje en koffie/thee in de pauze via www.concertkoor.nl.  Kaarten zijn - voor aanvang - ook verkrijgbaar bij ingang van de kerk (svp pinnen). Houders Breda-pas en minderjarigen €14,25

Parkeermogelijkheden: U parkeert gratis op het nabij gelegen Willem Alexanderplein, bij invaliditeit op verzoek dichterbij.

Het Concertkoor Breda brengt de Petite Messe Solennelle van Gioachino Rossini ten gehore onder leiding van zijn dirigent Geert van den Dungen. Wie alleen Rossini’s teksten leest en niet zijn noten, zou kunnen denken dat hij nogal luchtig omging met de religieuze bagage van deze mis. Het werk werd gecomponeerd in opdracht van een bevriende graaf voor de inwijding van diens privékapel in de Parijse voorstad Passy. Daar ging het op 14 maart 1864 in première. De Petite Messe Solennelle is zowel feestelijk als sober, bij vlagen dramatisch, dan weer ingetogen. Zijn opera-idioom is herkenbaar en het belcanto in de solopartijen is nooit ver weg. Toch had Rossini, zoals hij schreef aan zijn vakbroeder Franz Liszt, “met oprechte liefde voor de religie” aan deze compositie, zijn “oudedagszonde”, gewerkt. Bewust werd gekozen voor een originele uitvoering van deze Petite Messe Solenelle onder begeleiding van de gerenommeerde accordeonist Lowie Vercammen en Ben-Martin Weyand aan de vleugel. Uitvoerende solisten zijn: Enide Lebrocquy sopraan’ Inez Carsauw alt, Gert-Jan Verbueken tenor en  David Visser bas

Concert Koor Odyssee Breda

Zondag 26 November 2023

Na een geslaagd Nieuwjaarsconcert in een uitverkochte Waalse Kerk is Koor Odyssee Breda  alweer volop bezig met de voorbereidingen van het najaarsconcert dat in het teken zal staan van Spaanse componisten.

We nemen u o.a. mee naar de late Spaanse Middeleeuwen en naar de Spaanse Renaissance. Dit alles onder begeleiding van onze vaste pianiste Alba Calle Valiente.

Gastoptreden van flamencogroep Vamos.

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven - Benjamin Kruithof (cello) en Nikola Meeuwsen (piano)

Zondag 26 November 2023

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven

Een afwisselend en inspirerend kamermuziek programma om je te laten genieten van topmusici uit binnen- en buitenland in de prachtige Kapel van Bovendonk!
Toegangsprijs: € 32,50 inclusief consumptie na afloop. Kinderen t/m 18 jaar hebben GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

De Passe-Partouts  voor de serie Kapelconcerten zijn inmiddels in de verkoop: www.cultuuroudenbosch.nl/product/passe-partout-kapelconcerten-2023-2024/

Locatie: Het kapelconcert vindt plaats in de Kapel van Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven. De kapel gaat een half uur voor aanvang open. De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Zondag 26 november 2023 om 15.00 uur — Benjamin Kruithof (cello) en Nikola Meeuwsen (piano)

https://www.cultuuroudenbosch.nl/product/kapelconcert-benjamin-kruithof-nikola-meeuwsen-zo-26-nov-2023-om-1500-uur/

De Luxemburgse cellist Benjamin Kruithof is de winnaar van het Georges Enescu-concours 2022 in Boekarest (Roemenië). De criticus Alexander Hall van de Britse muzieksite “Bachtrack” omschrijft Benjamins spel als “nobel, zingend, mooi".
Nikola Meeuwsen, winnaar van de  Grachtenfestival Prijs 2022, kenmerkt zich door zijn kraakheldere muzikale denken; in zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtegang is pure poëzie. Hij lijkt de tijd stil te zetten en heeft een fenomenaal gevoel voor timing. Met zijn spel geeft hij een inkijkje in zijn ziel, aldus de jury.

Luisterlezing door Leo Wolfs

Vrijdag 8 December 2023

Luisterlezingen cyclus door Leo Wolfs in de Cuyperszaal in Oudenbosch

Lezingen vol muzikale en kunstzinnige inspiratie voor mensen met een brede kijk, die hun grenzen willen verleggen. De lezing is twee keer een uur met pauze waarin er gelegenheid is om met elkaar door te praten.

Toegangsprijs: € 15,00 inclusief koffie/thee en glas wijn/consumptie in de pauze.

Locatie: de Cuyperszaal (onder de Basiliek — ingang via Pelgrim 2 aan Doelpad) in Oudenbosch. De zaal gaat een half uur voor aanvang open.

Luisterlezing over Keltische muziek op vrijdag 8 december 2023
https://www.cultuuroudenbosch.nl/product/luisterlezing-keltische-muziek-vr-8-december-2023-om-2000-uur/
Keltische muziek, muziek van de Kelten. Maar wie waren de Kelten? Wat weten we van dit volk? Hoe klonk/klinkt hun muziek? Hadden zij bijzondere instrumenten? De Keltische muziek is voor ons toegankelijke muziek, we kunnen ervan genieten. Zoals we van Leo gewend zijn, geeft hij antwoorden op deze vragen en komt dit voorbij in beeld én met geluid. 

Luisterlezing door Leo Wolfs

Vrijdag 12 Januari 2024

___________________________________________________________________

Luisterlezingen cyclus door Leo Wolfs in de Cuyperszaal in Oudenbosch

Lezingen vol muzikale en kunstzinnige inspiratie voor mensen met een brede kijk, die hun grenzen willen verleggen. De lezing is twee keer een uur met pauze waarin er gelegenheid is om met elkaar door te praten.

Toegangsprijs: € 15,00 inclusief koffie/thee en glas wijn/consumptie in de pauze.

Locatie: de Cuyperszaal (onder de Basiliek — ingang via Pelgrim 2 aan Doelpad) in Oudenbosch. De zaal gaat een half uur voor aanvang open.

https://www.cultuuroudenbosch.nl/product/luisterlezing-mozart-20ste-pianoconcert-vr-12-januari-2024-om-2000-uur/
Wolfgang Amadeus Mozart lapte de muzikale etiquette aan zijn laars en schreef zijn meest duistere pianoconcert ooit. Maar de reikwijdte van het Pianoconcert nr. 20 in d klein zou groot blijken. Met zijn eerste pianoconcert in een duistere mineurtoonsoort ging hij in tegen de maatschappelijke etiquette. Leo Wolfs vertelt ons waar Mozart deze inspiratie vandaan haalde.

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven - Skazka Kwartet

Zaterdag 27 Januari 2024

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven

Een afwisselend en inspirerend kamermuziek programma om je te laten genieten van topmusici uit binnen- en buitenland in de prachtige Kapel van Bovendonk!
Toegangsprijs: € 32,50 inclusief consumptie na afloop. Kinderen t/m 18 jaar hebben GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Locatie: Het kapelconcert vindt plaats in de Kapel van Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven. De kapel gaat een half uur voor aanvang open. De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Zaterdag 27 januari 2024 om 20.00 uur - Skazka Kwartet
https://www.cultuuroudenbosch.nl/product/kapelconcert-skazka-kwartet-za-27-jan-2024-om-2000-uur/

Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (ска́зка) is het Russische woord voor verhaal of sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen. In 2022 wonnen zij het Storioni Concours. De jonge musici hebben alle vier hun sporen in de kamermuziekwereld verdiend en bundelen nu hun liefde voor strijkkwartet in het Skazka Kwartet.

Luisterlezing door Leo Wolfs

Vrijdag 8 Maart 2024

Luisterlezingen cyclus door Leo Wolfs in de Cuyperszaal in Oudenbosch

Lezingen vol muzikale en kunstzinnige inspiratie voor mensen met een brede kijk, die hun grenzen willen verleggen. De lezing is twee keer een uur met pauze waarin er gelegenheid is om met elkaar door te praten.

Toegangsprijs: € 15,00 inclusief koffie/thee en glas wijn/consumptie in de pauze.

Locatie: de Cuyperszaal (onder de Basiliek — ingang via Pelgrim 2 aan Doelpad) in Oudenbosch. De zaal gaat een half uur voor aanvang open.

Luisterlezing Giovanni Battista Pergolesi — Stabat Mater op vrijdag 8 maart 2024
https://www.cultuuroudenbosch.nl/product/luisterlezing-stabat-mater-vr-8-maart-2024-om-2000-uur/
Stabat Mater dolorosa: Daar stond de moeder van smarten, wenend bij het kruis waaraan haar zoon hing. Je kind zo zien lijden en sterven. Dit enorme verdriet van een moeder heeft veel componisten geraakt en geïnspireerd. Leo Wolfs (*) informeert ons over het Stabat Mater door de eeuwen heen, maar zal natuurlijk met name aandacht besteden aan de muziek die we na de lezing gaan beluisteren: het beroemde Stabat Mater van Pergolesi (in een prachtige uitvoering vanuit Dresden).  

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven - Jeugdorkest Young Talent Orchestra

Zondag 17 Maart 2024

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven

Een afwisselend en inspirerend kamermuziek programma om je te laten genieten van topmusici uit binnen- en buitenland in de prachtige Kapel van Bovendonk!
Toegangsprijs: € 32,50 inclusief consumptie na afloop. Kinderen t/m 18 jaar hebben GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Locatie: Het kapelconcert vindt plaats in de Kapel van Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven. De kapel gaat een half uur voor aanvang open. De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Zondag 17 maart 2024 om 15.00 uur —Jeugdorkest Young Talent Orchestra 
https://www.cultuuroudenbosch.nl/product/jeugdorkest-young-talent-orchestra-zo-17-mrt-2024-om-1500-uur/

Ons vaste Jeugdsymfonieorkest dat onder leiding staat van Mikhail Zemtsov speelt een gevarieerd programma. In 2017 won het orkest de eerste prijs bij het Europees Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt (België) en in 2018 de tweede prijs én de publieksprijs bij het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten. Een echt familieconcert; kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang

Buitengewoon Klassiek - Anna Federova

Maandag 1 April 2024

Locatie:  theater de Bussel, Torenstraat 10 Oosterhout

Aanvang: 15.00 

Entree: € 30,-

Voor meer informatieinfo@theaterdebussel.nl  

In deze derde editie van Meesterpianisten zal de Oekraïense pianiste Anna Fedorova een verbluffend mooie interpretatie van de Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgksi ten gehore brengen. Ze treedt over de hele wereld op, van het Lincoln Center in New York tot de Royal Albert Hall in Londen, en wordt tevens als ‘huispianist’ van Het Concertgebouw gezien.

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven - Joséphine Olech (dwarsfluit) en Marianne Salmona (piano)

Zondag 21 April 2024

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven

Een afwisselend en inspirerend kamermuziek programma om je te laten genieten van topmusici uit binnen- en buitenland in de prachtige Kapel van Bovendonk!
Toegangsprijs: € 32,50 inclusief consumptie na afloop. Kinderen t/m 18 jaar hebben GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Locatie: Het kapelconcert vindt plaats in de Kapel van Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven. De kapel gaat een half uur voor aanvang open. De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Zondag 21 april 2024 om 15.00 uur -Joséphine Olech (dwarsfluit) en Marianne Salmona (piano)
https://www.cultuuroudenbosch.nl/product/kapelconcert-josephine-olech-marianne-salmona-zo-21-apr-2024-om-1500-uur/

De Franse fluitiste Joséphine Olech, geprezen om haar “subtiele elegantie” en “lichtgevende vreugde” door Bachtrack, heeft een drukke carrière als soliste, kamermusicus en orkestmusicus. In 2017 werd ze aangesteld als eerste fluitiste van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en sindsdien heeft ze haar positie als eminente jonge artiest verstevigd door in 2019 de eerste prijs te winnen op de Carl Nielsen International Competition. Ze speelt samen met de Franse pianiste Marianne Salmona. Op het programma staan F.Poulenc - Flute sonata, Fauré - Fantaisie en Deux mélodies, R.Strauss - Violin sonata en T.Boehm - Grand Polonaise.

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven - Zemtsov Masterfest 2024

Maandag 29 April 2024

Kapelconcerten Bovendonk Hoeven

Een afwisselend en inspirerend kamermuziek programma om je te laten genieten van topmusici uit binnen- en buitenland in de prachtige Kapel van Bovendonk!
Toegangsprijs: € 32,50 inclusief consumptie na afloop. Kinderen t/m 18 jaar hebben GRATIS toegang onder begeleiding van een betalende volwassene.

Locatie: Het kapelconcert vindt plaats in de Kapel van Bovendonk, Hofstraat 8, 4741 AK Hoeven. De kapel gaat een half uur voor aanvang open. De locatie is rolstoeltoegankelijk.

Maandag 29 april t/m zondag 5 mei 2024 - Zemtsov Masterfest 2024

Jaarlijks organiseert de gerenommeerde familie Zemtsov hun unieke masterclass voor altvioolstudenten en gevorderde amateurspelers van over de hele wereld. Dit jaar wordt de masterclass gecombineerd met concerten waar topartiesten optreden samen met de masterclass studenten. Meer info volgt later.

Kijk voor meer informatie over de musici en het programma op www.cultuuroudenbosch.nl